Для здоров'я нирок
Нирки – дуже важливий орган людини. Вони відповідають за нормальне сечовиділення та виводять з організму шкідливі речовини. Здоров’я цього органу вкрай важливе. І щоб підтримувати їх, так би мовити, в “робочому” стані, потрібно притримуватися певних правил – наприклад, берегти нирки від холоду.
А також важливо підібрати правильне харчування для здоров’я нирок. Адже від того, що ми їмо, залежить стан нашого організму в цілому.
Тож що їсти, щоб нирки були здорові?
1. Продукти, багаті вітаміном А. Цей вітамін синтезується в нашому організмі з каротину, що міститься в моркві, болгарському перці, обліписі, спаржі, петрушці, шпинаті і зелені кінзи.
2. Гарбуз. Він містить багато вітаміну Є. Тож налягайте на гарбузові каші з пшоном чи без нього. Також корисні салати з гарбузом, різноманітні пюре з цього овочу, гарбузовий сік, гарбуз запечений чи посмажений.
3. Яблука і сливи. У цих фруктах міститься велика кількість пектину – речовини, яка виводить токсини з організму.
4. Журавлина. Завдяки своїм очищувальним властивостями, ця ягода може захистити нирки від каменеутворення. Тому їжте її саму по собі або робіть з неї морс, компоти.
5. Оселедець і тріска. Ця риба містить важливі жирні кислоти та вітамін D. Особливо потрібне цей вітамін в холодну пору року, коли сонячних днів дуже мало.
6. Шипшина. Містить вітамін С. Найкраще за все робити з неї чай. А в холодну пору року вона ще й від застуди захищає, адже укріплює імунітет.
7. Висівки. Містять вітаміни групи В, які покращують кровопостачання у нирках.
Окрім харчування для здоров’я нирок, варто також притримуватися наступних рекомендацій:
1. Притримуйтесь системи дробного харчування, щоб не викликати перевантаження нирок масовим надходженням продуктів відходів.
2. Уникати продуктів, які містять речовини, що сприяють виникненню каменів – оксалати та солі щавлевої кислоти . Це шпинат, щавель, чорний чай. Вживання їх необхідно обмежити.
3. Обмежити вживання солі та гострих спецій.
4. У раціон ввести достатню кількість овочів і фруктів, молочних продуктів.
5. Корисні для нирок способи кулінарної обробки продуктів: відварювання, запікання, легке обсмажування у вершковому маслі.
Продукти, шкідливі для нирок:
1.Сіль. Викликає затримку води в організмі і, як наслідок, виникають набряки і підвищується артеріальний тиск. Зверніть увагу, що сіль потрібно обмежити, а не відмовитися від неї взагалі, оскільки в іншому випадку, можливо розвиток ниркової недостатності.
2. Жирне м’ясо, копченості та маринади. Вони містять речовини, що викликають спазмування судин нирок.
3. Алкоголь. Викликає деструкцію ниркових канальців.
4. Продукти, багаті пуринами: рибні та м’ясні консерви, субпродукти, м’ясні бульйони.
5. Гострі супи і прянощі. Вони подразнюють нирки.
Знаючи, що їсти, щоб були здорові нирки, ви зможете гідно піклуватися про цей важливий орган та бути здоровими!